Jó tudni a riasztókról

 

Egyetlen lakásriasztó (behatolásjelző rendszer) sem képes megakadályozni a betörést, függetlenül attól, hogy ki gyártotta, értékesítette, telepítette. A behatolásjelző rendszer – távfelügyeleti szolgáltatással és kivonuló szolgálattal támogatva – jelentősen csökkenti a betörés kockázatát és az esetleges kárértéket. De nem helyettesíti a mechanikus védelmet és a biztosítást sem!


Lakásriasztó, mint önálló biztonságtechnikai eszköz nem létezik, a különböző objektumok, épületek, ingatlanok védelmére behatolásjelző rendszerek alkalmazhatóak.
Ezeket a behatolásjelző rendszereket nevezi a köznyelv összefoglaló néven riasztónak, vagy riasztó rendszernek. Mindig ugyanaz a biztonságtechnikai eszköztár áll a rendelkezésünkre; függetlenül attól, hogy egy lakást, egy családi házat, vagy éppen egy középületet, vagy intézményt kell-e megvédenünk.
Különbség csupán csak abban van, hogy az egyes esetekben milyen eszköz alkalmazása a legcélravezetőbb. A lakásriasztó rendszer tehát tulajdonképpen egy olyan struktúrát jelöl, ahol kimondottan lakások védelmére alkalmazható eszközökből építjük ki a biztonságtechnikai rendszert. Védelmi szempontból milyen jellemzői vannak egy lakásnak?
Egy lakás leggyakrabban nem önálló épület. Elhelyezkedhet társasházban, lakótelepi panelházban, régi bérházban vagy egy új építésű lakóparkban is. Közös jellemzője a lakásoknak, hogy nem tartozik hozzájuk saját udvar, vagy kert, tehát a lakás
falain kívül nincs olyan rész, amit a lakás tulajdonosának védenie kellene, ennek okán a lakásriasztó a legtöbb esetben csak beltéri védelmet kell, hogy ellásson.

Szeretnénk felhívni a figyelmet a mechanikai védelem fontosságára.
Egy földszinti lakás esetében – bármennyire is nem szép – jó szolgálatot tesz az ablakokon elhelyezett vasrács. Ennél lényegesen kevesebb védelmet nyújt egy redőny, vagy egy szúnyogháló, de védelmi szempontból még ezek az eszközök is
többet jelentenek a semminél. Itt is hangsúlyoznunk kell, hogy a minél erősebb, több ponton záródó bejárati ajtó alapvetően fontos eleme a lakás védelmi rendszerének.
A mechanikus védelem után térjünk át az elektronikus védelmi rendszerekre.

Héjvédelem elsősorban a nyílászárók és azok üvegfelületeinek védelmét értjük. Nyílászáróinkon alkalmazhatunk nyitásérzékelőket, üvegtörés érzékelőket, vagyonvédelmi szúnyoghálót, emellett az ablakokra szereltethetünk mozgásérzékelőt is.És bár előfordult már olyan eset, hogy egy panelház emeleti ablakáig is felmászott a betörő, ez egyáltalán nem gyakori. Egy ötödik emeleti lakás esetén tehát jellemzően nem kell az ablakok védelmére túlságosan sok pénzt költeni. Ezzel szemben a bejárati ajtó védelme mindenképpen ajánlott.

A térvédelem alapvetően a belső terekben történő mozgások észlelését jelenti, melyhez különböző működési elvű mozgásérzékelők használatosak. Mint a legtöbb esetben, itt is elmondható, hogy a riasztórendszerek megbízható működéséhez elengedhetetlenül fontos a megfelelő mozgásérzékelők kiválasztása, illetve azok szakszerű telepítése és kezelése.A lakásriasztó rendszerhez tartozó mozgásérzékelők megfelelő elhelyezésével egyrészt költséget takaríthatunk meg, másrészt sok kényelmetlenségtől is megkímélhetjük magunkat. Felesleges például a lakás minden egyes helyiségét mozgásérzékelővel ellátni.
Ha van a lakásnak olyan tere, amely nem érintkezik közvetlenül bejárattal, vagy utcafronttal, abba nem szükséges érzékelőt elhelyeznünk, mivel oda csak olyan helyiségen keresztül vezet út, amelyet már védünk. Sok kényelmetlenséget kerülhetünk el, ha a telepítés előtt alaposan átgondoljuk, hogy mikor akarjuk a lakásriasztó rendszerünket működtetni, és a zónákat eszerint alakítjuk ki.
Fontos szempont lehet, hogy akkor is akarjuk-e aktivizálni a lakásriasztót (vagy legalábbis bizonyos részeit), amikor otthon vagyunk, illetve hogy éjszakára milyen biztonsági szintet kívánunk beállítani.Kevésbé jellemző, de a lakásriasztó rendszerek esetén is lehet értelme további védelmi funkcióknak (pl.: tűz-, vagy füstérzékelés,CO érzékelő, érték-, és személyvédelem).

Egy behatolásjelző rendszer tervezésekor számos szempontot kell figyelembe venni: a riasztóközpont és az alkalmas eszközök kiválasztása, a központ programozása, az érzékelők elhelyezése, a vezetékezés kialakítása, a helyi adottságok, a használat körülményei az Ön elvárásainak teljesítése, a távfelügyeletre programozás és az átjelzési csatornák biztosítása az elfogadható költségek mérlegelése mind mind szakértelmet és rutint igénylő feladat.