Jó tudni a megfigyelő rendszerekről

Minden esetben igaz, hogy a megfelelő feladat ellátásához a megfelelő videó rendszer kiépítése szükséges.
Nem érdemes egy kisbolt polcait sok millió forintos kamera rendszerrel figyelni, ha a segítségével csak néhány százezer forinttal lehet csökkenteni a bolt veszteségét.
Szintén igaz, hogy felesleges 3 megapixeles IP kamerákat telepíteni, ha az 500 TV soros kamerákkal is megfelelően részlet gazdag felvételek készíthetőek.
Ugyanez fordítva is igaz. Ha egy nagy értékű lopásról készült felvételen csak homályos foltok láthatóak, az aligha segít a tettes megtalálásában.
Vannak technikai korlátok is. Általános szabály az, hogy az emberi szem számára nem, vagy rosszul érzékelhető változások hasonlóképpen jelennek meg a kamerák képein is. A technikai paraméterek még nem érik el az emberi szem képességeit, így a kamera rendszerekkel szemben nem szabad irreális követelményeket támasztani.
A filmekben látható kamerafelvétel-analizáló szoftverek sok esetben túloznak, amikor egy képből többszöri nagyítás után is tökéletesen éles képet állítanak elő. Egy pixel információ értéke (szín, világosság, stb.) nagyítással nem növelhető tovább, nem lesz belőle további 10×10 pixel, amelyeknek különböző tulajdonságai lesznek.
Ugyanez igaz a sötét/világos váltásoknál is. Ha egy kamerával felszerelt, sötét szobában felkapcsoljuk a villanyt, akkor – az emberi szemhez hasonlóan – a kamerának is szüksége van bizonyos időre (1-2 másodperc) az új fényviszonyokhoz történő alkalmazkodáshoz.
Fontos megemlíteni, hogy a kamera rendszer nem védelmi eszköz. A behatolást nem tudja megakadályozni, csak a tények rögzítésére képes.
Sok esetben fontos az elrettentő hatás, de a szakavatottabb szemek azonnal kiszúrják, ha egy üres kameraházzal, vagy állkamerával van dolguk. Éppen ezért a kamerát a biztonsági szolgálat munkáját kiegészítve, és nem azt helyettesítve célszerű alkalmazni.
Fontos, hogy a kamera rendszerek tervezését és telepítését mindig szakember végezze. Egy felső kategóriás kamera képeit is könnyen tönkre lehet tenni egy rosszul meghatározott kamera pozícióval, és ugyanez fordítva is igaz.
Egy alacsonyabb kategóriás, de jól beállított és paraméterezett kamerakép adott esetben többet érhet egy felső kategóriás kamera képénél.